Езикова практика за студенти чужденци

На 12.04.2019 г. преподаватели от Центъра по езиково обучение и трийсет и пет студенти чужденци посетиха Перперикòн и град Кърджали във връзка с провеждане на езикова практика, свързана с етнокултурния календар на българите.

Перперикòн или Перперèк (на латински: Perpericon; на гръцки: Περπερικον) е археологически комплекс в Източните Родопи, състоящ се от голямо мегалитно светилище от преди 8000 години през каменната ера, паметници от античността и средновековна крепост. При траките Перперек е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец. По-късно тук са живели римляни, готи, ромеи и българи. Унищожен е от османските турци в XIV в.

Тази кратка информация за свещения град беше обогатена с изключително увлекателния, автентичен свидетелски разказ на екскурзовода Георги Кичуков, който е участвал в археологическите разкопки на това място още от самото му начало. Той е историк по образование, археолог по призвание и изключителен родолюбец. Беседата му беше преплетена с любопитни факти около обществения интерес и отзвука в медиите на всяка интересна находка през годините. Неусетно разказът на нашия екскурзовод преведе групата през целия открит досега комплекс и показа широката палитра от култури, обреди и вярвания на хората, населявали или използвали Перперикон.

Студенти и преподаватели бяха впечатлени от разкритията и важността на този център на култови обреди, духовност, стратегическа отбрана през Средновековието и археологическа значимост за България и Европа. Това важно място в Източните Родопи и до днес пази мистерията за много от своите предназначения през вековете, но българските археолози, начело с проф. Николай Овчаров, ще продължат да разкриват загадките и ще продължат да търсят отговорите на възникналите през годините на разкопки въпроси.

Направени бяха много снимки, тъй като от мястото се разкрива внушителна панорамна гледка към Тракия и към цяла Родопа планина. Дъждът, който постоянно се опитваше да ни уплаши, не успя да осуети интересната разходка.

След Перперикон групата посети историческия музей в град Кърджали, където всички се запознаха с историята, етнографията и природните особености на околността.

Пътуването завърши с посещение на манастира „Успение Богородично“, където отец Боян Саръев разказа историята му и напъти православните християни в групата с подкрепителни слова преди големия християнски празник Възкресение Христово.

Всички се върнахме в Пловдив обогатени и щастливи от наученото и преживяното.