Пролетно тържество

Пролетно тържество с много настроение, поетичен рецитал и презентации на български език от чуждестранните студенти в подготвителния курс на Университета по хранителни технологии проведе Центърът по езиково обучение. Янис Анастасиадис от Гърция бе водещ на празника. Ние дойдохме в България от различни страни. В началото говорехме различни езици, но в продължение на няколко месеца съвместна работа се научихме да общуваме на един общ език – българския, каза Янис и даде начало на тържеството.  

Лиза Ткаченко (Украйна), Бахтънур Мутлу (Турция), Кириакос Пехлеванудис, Елени Циакоруди и Йоанис Анастасиадис (Гърция) рецитираха поетични творби от Петя Дубарова, Ран Босилек, Николай Лилиев, Владимир Башев, Недялко Йорданов.

Елени Циакоруди и Йоанис Анастасиадис (Гърция) представиха символиката и протичането на Пасха в Гърция.

За 23 април – празника на децата и на създаването на турската република, говори Бахтънур Мутлу от Турция. Каан Боюккайхан представи друг турски празник – 19 май, Деня на националния суверенитет и на младежта.

Лиза Ткаченко от Украйна показа мултимедийно Възкресение Христово и 9 май – Деня на победата.

Чуждестранните студенти са от курса на доц. д-р Красимира Чакърова, директор на Департамента за езиково обучение, физическо възпитание и спорт, и д-р Петя Несторова.

В подготовката на презентациите участниците в тържеството получиха и технологичното съдействие на проф. д-р Нанко Бозуков, ръководител на Катедрата по информатика и статистика.

Преди неофициалното продължение на празника доц. д-р Красимира Чакърова връчи на чуждестранните изпълнители в пролетното тържество подаръци с български адрес.