Университетът по хранителни технологии отбеляза тържествено 3 март

Университетът по хранителни технологии отбеляза тържествено националния празник – 3 март. В УХТ посрещнаха първия секретар на Посолството на Руската федерация в България Виктор Метьолкин и Константин  Пеев –  ръководител на отдел „Наука” в Руския културно-информационен център. Силата на българо-руските отношения е в общата ни история, културата, общата ни християнска вяра, подчерта Виктор Метьолкин. В своето обръщение и поздравителния адрес от посланика на Русия у нас Юри Исаков дипломатът посочи също, че двустранният диалог продължава и намира израз в различни сфери. Организирана беше и тематична изложба със съдействието на Руския културно-информационен център.

Ректорът на УХТ проф. дтн инж. Кольо Динков поздрави официално присъстващите. В своето слово той акцентира върху историческата обстановка и подвига на участниците в борбите за национално освобождение.

Днес отбелязваме една от най-съкровените дати в българската национална история. Освободителната война за нас, българите, винаги е била символ на осъществените мечти, на успеха на националните борби, на новото национално самочувствие и достойнство. Нека всеки наш бъдещ ден бъде подчинен на гордостта, че България е една от най-старите държави в Европа, каза проф. Кольо Динков.

Със забележително красноречие и научна компетентност историкът от Пловдивския университет д-р Симеон Кацаров представи своята интерпретация на събитията от предосвобождението и техните резултати. Д-р Симеон Кацаров изтъкна, че българите не са били с робски манталитет по време на владичеството, тъй като само за петдесет години от народност се превръщат в нация.

Ръководството на УХТ поднесе приятна изненада с блестящите изпълнения на трио „Сопрано”. Чаровните вокали Денислава Станева, Петя Вардева и Биляна Андрончева спечелиха бързите и възторжени аплодисменти на публиката.

Сред официалните гости на празника бяха и ректорът на Медицинския университет проф. Стефан Костянев, на Музикалната академия проф. Милчо Василев и и зам.- ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева.