Франкофония 2012

Празникът на Франкофонията, 20 март, е не само за тези, които владеят езика, а най-вече за тези, които го ползват, които са намерили приятели и колеги, с които общуват на френски език, които учат на френски език или работят в колектив, който говори на този език, в някоя от 55-те държави членки на Международната организация на франкофонията.

За да се отбележи този ден, по инициатива на председателя на Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на франкофонията Четин Казак, в Народното събрание бе проведена международна конференция на тема “Франкофония и демокрация”. Съорганизатори на събитието бяха Министерството на външните работи, Групата на франкофонските посланици в България, Асоциацията на носителите на ордена на Академичните палми, както и личният представител на президента на Република България Росен Плевнелиев към Международната организация на франкофонията, посланикът на Република България във Франция Марин Райков, а първото заседание бе открито от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Зала Изток на НС, в която се проведе Конференцията – Президентът Желю Желев, в ляво от него Н.Пр. Филип Отие, в ляво от него Н.Пр. Регина Ешер (личен архив)

Всеки от участниците в конференцията споделяше идеите си, позовавайки се на собствения си опит и практика, през призмата на това което вълнува него и обществото, в което живее. Така д-р Желю Желев говори за “Франкофония и демокрация”, г-н Юго Сада, Делегат на Международната организация на франкофонията прочете доклад “Франкофония и човешки права”, Н.Пр. г-жа Регина Ешер, Посланик на Конфедерация Швейцария и Председател на Групата на Франкофонските посланици в България представи “Франкофония и федерализъм”, Н.Пр. г-н Филип Отие, Посланик на Република Франция в България изрази френския възглед за “Франкофония и политически алианс за демокрация”, а Н.Пр. г-жа Азиза Лимам сподели мисли за “Арабската пролет”.

Университетът по хранителни технологии, като член на Университетската агенция за франкофоноя и като ВУЗ, в който се развива обучение на френски език, бе поканен да присъства на високия форум. Негови представители бяха проф. Симеон Василев, директор на  Центъра за франкофонско обучение и ст.пр. Жана Кръстева, кавалер на ордена на Академичните палми.