Успех за студентите от Подготвително отделение!

С вдъхновено рецитиране на поема на родния си език монголските студенти, изучаващи български в Подготвителното отделение към Департамента по езиково обучение, физическо възпитание и спорт в УХТ, отбелязаха на 21.02.2020 г. Деня на майчиния език, който се проведе в града под тепетата за трета поредна година, организиран от Българско-турския литературен клуб с подкрепата на Община Пловдив и Сдружението на консулите в Пловдив. В музикалното училище, отбелязващо 75-годишния си юбилей, студенти от университетите в града, ученици от езиковите гимназии и други две училища, заедно с представители на различните етнически общности демонстрираха всички езици, които се говорят в Пловдив.

Началото постави кратък филм за създаването на глаголицата, след което студентите и учениците пяха приспивни песни, танцуваха и рецитираха стихове на майчиния си език. Прозвучаха руски, английски, френски, немски, турски, китайски, монголски, африкаанс, ромски, арменски, полски, включи се и езикът на глухонемите в България. Младежи, лишени от възможността да говорят и чуват, но не и да танцуват вдъхновено, изпълниха български народен танц.

В традиционни монголски облекла, с които впечатлиха организаторите и публиката, Суки, Оюка, Цвене и Акерке представиха по един стих от известна поема, а Билгудей и Мунхсух бяха готови с поздрав към участниците на монголски език.

Сдружението на Консулите в Пловдив, начело с генералния консул на Турция Хюсеин Ергани, поздрави присъстващите с думи на своя език и в края на вечерта награди отличилите се с почетен плакет и поименни грамоти. Събитието бе запаметено в десетки снимки, радостни усмивки и нови запознанства.